Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kellei György - A hold titokzatos fénye

Szente Tamás író egy viharos júliusi éjszakán falusi házából beautózik a Balaton-parti városba, felmegy egy toronyház hatodik emeletére, hogy barátja lakásában elfogja a nyolcvanéves, aberrált és karrierista történészprofesszor gyilkosát. A bűntény okait, indítékait keresi, miközben folyton visszagondol az eltelt évtizedekre, magánéletére és a körülötte élő emberekére, akik szerepet játszhattak a gyilkosságban. Vajon egy előbukkanó, Seuso-kincsnek hitt ezüstpohár, vagy az 1956-os forradalom megtorlása miatti bosszú áll a háttérben?

Az író erre próbál feleletet adni éjszakai sétáján. Rejtélyek, különös vallomások, titokzatos telefonbeszélgetések, emlékezetes szeretkezések és fájdalmas csalódások, higgadt és indulatos viták követik egymást a filmszerűen kibontakozó történetben, amely egy különös kincs kapcsán visszanyúlik 1848-49-ig, Noszlopy Gáspár koráig. Végül is ezért a kincsért zajlik a csendes, fojtott légkörű küzdelem. A gyanúsítgatások és vádaskodások barátságokat, szerelmeket szakítanak ketté.

Szente Tamás elveszettnek, magányosnak érzi magát az önző, hazug világban, ám egy rendőrtiszt barátsága és az új szerelem egy elvált asszony oldalán visszaadja reményét és hitét.

Kellei György