Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Saitos Lajos - Túl a fényeken

Saitos Lajos 1947. április 3-án született Soponyán. Iskoláit szülőfalujában, Székesfehérvárott és a fővárosban végezte. Levelező gimnáziumban érettségizett, felsőfokú energetikus oklevelet szerzett, elvégezte a MÚOSZ újságíró stúdióját. Tizenhét éves korától jelennek meg írásai (prózák, versek, újságcikkek). Noha már publikáló költő volt, nagyobb nyilvánosságot egy tehetségkutató pályázat eredményeként kaptak versei a Fiatal Művészek Klubja Szignál című antológiában; a zsűri és a szerkesztő páros Ratkó József és Vasy Géza volt.

Újságíróként a rendszerváltás idején több alternatív napilap (Fejér Kurír; Fejér Megyei Új Hírek) alapításában is részt vett, volt a Győri Rádió tudósítója, huzamosabb ideig azonban a Fejér Megyei Hírlap munkatársaként dolgozott: innét ment nyugdíjba. Jelenleg a Vörösmarty Társaság Vár című folyóiratának olvasószerkesztője.

Saitos Lajos versei többek közt az Agria; A Lidércfény; Aracs; Árgus, Confessio; Életünk; Napút; Pannon Tükör; Parnasszus; Partium, PoLíSz; Somogy, Stádium; Szőrös Kő; Tempevölgy; Vár; Vár Ucca Műhely és a Vigilia lapjain olvashatók.

Szerzőnk a Magyar Írószövetség tagja; elismerései: Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíj (1993, 2005, 2012), Napút Nívódíj (2012).