Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tokai András - Egyszeri olvasatok

Tokai András 1946-ban született Debrecenben. A Széchenyi Gimnáziumban (amelyhez olyannyira kötődött és sokat emlegetett) érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerzett magyar-angol szakos tanári diplomát. Előbb tanított, majd - ahogy ő fogalmazta netnaplójában - "nemzetközi szakértőnek állt különféle hivatalokba". 2016 márciusában hunyt el.
Megjelent kötetei: Ideiglenes emlékművek (versek) 1985; Aranykor, ezüstkor, vackor (versek) 2006; "Találkozunk minden olimpiai évben" (lírai-prózai emlékezés) 2012.

Egyszeri olvasatok - adta meg könyvének címét nem sokkal halála előtt a költő-író Tokai András. Hapax legómena - tette hozzá, a görög szavak eredeti jelentését tágan értelmezve, hogy az egyetlen és egyszeri mű magában hordja nála a sajátságos szóhasználatot és képteremtést. Ez az erősen érzelmi, ugyanakkor koncentráltan intellektuális és ironikus költészet föltár és megvilágít furcsa, érdekes ambivalenciákat, szerepvállalásokat, korunkra jellemző állapotokat. Jómagam mint a Széchenyi Gimnázium későbbi tanulója, mint irodalmi kortárs és barát, s mint a könyv szerkesztője, kiadója megrendülten idézem meg versei segítségével és a posztumusz kötet közreadásával személyiségét, művészetét. (Kaiser László)

Tokai András netnaplója...